tisdag 31 januari 2012

Varmt ska det vara!

Det är lustigt hur minnet fungerar. Tills jag började skriva här i bloggen så har jag mest tänkt på hur lång tid det tog att bli klara (som sagt, att det fattas lite lister betyder väl ändå att man är klar?) men nu när jag tänker igenom allt så kommer jag på fler och fler "motgångar" eller oförutsedda händelser som påverkade den icke-befintliga planeringen.


Vår mysiga kamin!
Som det där med skorstenen... Någonstans under hösten kom vi på att snart blir det kallt och när man bor i ett hus som värms med el så är inte kylan något lockande, varken för kroppsvärmen eller plånboken. Ett hus som har 100 år på nacken har givetvis värmts med eld så en skorsten hade vi. Frågan var om det gick att elda i pannan och skulle skorstenen klara det? Det blev till att boka in en sotare för besiktning av skorstenen och pannan. Lustigkurren som kom konstaterade glatt att om vi kan få tag på kocks så går det bra att elda i pannan. Med andra ord fick vi glömma det alternativet. Skorstenen var inte heller ok, vare sig invändigt eller utvändigt (alltså den delen som gick genom huset). Eftersom en sida av murstocken var en del av väggen i vårt blivande sovrum så blev det återigen en fördröjning medan vi (min pappa) putsade upp murstocken. Det blev riktigt bra men snacka om att murbruk skitar ner. Skrubbade murbruk i timmar innan golvet kändes rent! Sen var det ju insidan som skulle åtgärdas men då tog vi faktiskt in professionellt folk. Vi tyckte att ska man lägga pengar på något så känns en sån sak som att skorstenen inte helt plötsligt börjar spruta eld som en rätt viktig grej. Så en måndagmorgon (veckan efter strömavbrottet då vi verkligen skulle behövt en icke-eldriven-värmekälla) kom två glada gubbar hit och isolerade skorstenen, satte in en kamin och fixade ventilation till fläkten i det blivande köket.

Dagen efter kom den skämtsamma sotaren tillbaka och godkände alltihop och snart sprakade en fin brasa i vardagsrummet. Helt klart en bra investering, nu kan vi få 26 grader i vardagsrummet och då fryser inte ens jag. Vill dock varna alla nyblivna kaminägare, finns en risk att man förvandlas till kaminmannen! ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar