onsdag 19 mars 2014

Blogginlägget som borde publicerats innan vintern kom!

Besökte min blogg och blev lite småchockad över hur länge sedan det är jag gjorde ett inlägg! Skäms på mig! I sann Bättre-sent-än-aldrig-anda kommer här en uppdatering.

Livsbejakande lökar!
Hösten avslutades med en rejäl make over i trädgården. Vet inte längre hur vi kom fram till det men plötsligt insåg vi att vi inte behöver en jättelång uppfart utan lite mer gräsmatta är mycket trevligare. Vi (läs jag!) grävde upp en rabatt längs med huset och täckte den med ogräsduk. Genom att täcka en del av gräsmattan på motsatt sida av uppfarten med ogräsduk och sen singel på allt så fick vi en två-bilar-bred uppfart. Nu har det visat sig att ska man trolla bort en rabatt med många lökar i ska man gräva riktigt djupt alternativt täcka rabatten med cement för ogräsduk och singel var ingen utmaning för kvarglömda lökar. Imponerande vilken styrka de små sakerna besitter! :-)


Vildvuxen rabatt innan
spaden satts i marken.
Uppgrävd rabatt


Moment 2 blev att göra om slutet av uppfarten till gräsmatta. Jag har nog aldrig krattat så mycket i hela mitt liv! En grusuppfart som funnits i x antal år har lämnat spår efter sig långt ner i marken. Efter att jag krattat och krattat och krattat så vi tyckte att det var relativt grusfritt så kom han den jordnära med en fräs för att luckra upp den väl packade marken. Att se årtiondens lager av grus komma upp till ytan när fräsen plöjde fram kan jag väl erkänna inte var den roligaste syn jag sett! Bara att börja kratta igen... Till slut bestämde vi att nu får det räcka och så slängde vi ut gräsfrön på vinst och förlust. Nu kan vi konstatera att gräset tar sig i den grusblandade jorden men vi kommer nog att lägga på ett tunt lager jord för att hjälpa gräset att få fäste.

Kantstenarna är uppgrävda
och flyttade till den nya
kantgränsen.
Det nya slutet på uppfarten
är breddad och det gamla
slutet väntar på att gräset
ska täcka det.

Mellan uppfarten och den gamla gräsmattan (gammal och gammal, den är egentligen bara 2-3 år så befintliga hade kanske varit ett mer passande ord) stod tre mäktiga tujor omringades av en rabatt. Att få upp dom var en kamp utan dess like! Som tur är har min dotter ärvt sin mammas envishet och den egenskapen kommer väl till hands i tuja-krig. Vi provade allt - gräva, trycka, dra, gunga, vi till och med band ett rep mellan tujan och bilen men tujan var starkare. Men som sagt - trägen vinner! Efter mycket svett, blåsor, blåmärken, trasiga redskap och brustna rep så hade vi till sist fått upp dom. Hurraaaa! :-)

Trädgård med tujor
Trädgård utan tujor


En "liten" betongklump som
stolpen var fastgjuten i.
Bredvid en av tujorna fanns det även en stolpe som fungerat som torkställning, inte stolpen ensam utan det har gått en klädlina mellan den här stolpen och en annan stolpe. Vi hade svårt att förstå varför det var så fruktansvärt svårt att bli av med stolpen. Till slut hittade vi svaret....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar