fredag 11 oktober 2013

Köket är ett minne blott!

Äntligen har vi riktiga golv i hela huset! Städar man så förblir det rent normallänge! Gäster behöver inte mötas med orden - behåll skorna på! Det längsta projektet inomhus är nämligen avslutat. I mars 2012 började vi riva det gamla köket. Sen dess har vi byggt ett nytt kök, byggt ett badrum, fixat i trädgården och till sist kom vi tillbaka till det gamla köket. Det är ju så att man vänjer sig. Ett rum utan någon funktion saknar man inte och man vänjer sig vid att det ser för j-vligt ut. Kanske därför vi blev desto mer chockade över att hela huset helt plötsligt inte längre ser ut som ett projekt för Arga snickaren.

Som sagt, vi började riva för ett och ett halvt år sen så det får nog bli en del återblickar för att minnas vad vi utgick från. :-)

Den första rivningsröran! Diskbänken "hänger" kvar men skåpen under är redan borta eftersom vi behövde komma åt vattenledningar som skulle dras vidare till det nya köket i nästa rum. Lägg märke till ljuset i övre vänstra hörnet - det är ett fönster och den enda orienteringspunkt som finns kvar i rummet. Elementet som skymtar bakom micron finns också kvar och funkar således också som "vad-tusan-är-var-punkt".Nästa steg var att få bort hela diskbänken, inget större problem. Desto pilligare att få bort mosaiken eftersom den skulle återanvändas hos svärmor så hela bitar var önskvärt.

Inser nu att vi borde tagit fler och bättre före-bilder
men jag var ny som bloggare och tänkte inte i bloggbilder då. Om ni tänker er att jag stod i dörröppningen som syns på den här bilden när jag tog första bilden så kanske ni kan orientera er. :-/ I vilket fall som helst så är det spisen som är på väg att försvinna. Fördelen med att bygga ett nytt kök på en annan plats är att man (eller åtminstone vi) aldrig är utan spis eller vatten. Ibland fanns det ena i det gamla köket och det andra i det nya men det fanns alltid! :-)


Ständiga ras från
den porösa väggen
Vi kom så långt att väggarna stod där kala med stora hål i efter skruvarna som hållit uppe köksskåpen. Vårt hus är inte som alla andra hus av många anledningar och en av de anledningarna är lertegelvägg. Visst, andra mer prioriterade projekt fick gå före men ett hinder på vägen blev att vi inte riktigt visste hur vi skulle reparera väggarna. Vi hittade en firma på nätet (i februari kanske) som hade en väldigt trevlig och kunnig säljare som förklarade vad vi behövde men sen föll det i glömska. Våren kom, fokus hamnade utomhus och ja, ni vet, tiden går. Hursomhaver, till sist ringde vi firman igen, köpte kalkstensputs och fixade väggarna såpass så att vi slapp småras av sten och murbruk varje gång man gick igenom rummet.När vi putsat upp väggen så den slutade släppa sten som en hund fäller hår och lagat de största hålen kom nästa fråga - vad gör vi nu? Gipsskivor? Bredspackla? Tapetsera? Som tur var skulle putsen torka några veckor så vi hade tid att fundera. Efter mycket funderande kom vi fram till att det fick bli renoveringsduk ( jag har bara lovat att aldrig mer använda målarväv renoveraenhundring/aldrig-aldrig-aldrig-mer-malarvav. och renoveringsduk är en annan sak! Så det så! ) Nu har vi ett gammalt hus och gamla hus har, som jag kanske nämnt innan, inte raka väggar. Det märkte vi när vi inte kunde få renoveringsduken att fästa för att det var en stor bula på väggen! Fram med släggen, bort med bulan och sen gick det lättare.

Lite färg, lite lister, ett nytt golv och sen var det klart....eller inte riktigt. Golvet visade sig innehålla rätt många lager och det understa var ett mycket slitet (läs vågigt) trägolv. Masonitskivor räckte inte för att jämna ut det så vi fick lägga ut golvspånskivor under laminatgolvet men nu är det det stabilaste golvet i huset!

Översta golvet
Mellanlager
Orginalgolv av trä


Efter att vi lagt golvet känns det (nästan) som att vi är klara. En farlig känsla eftersom det fortfarande finns småpill kvar men det vänjer man sig snabbt vid. Det fattas fortfarande lister på många platser i huset, på projekt som är "klara" sen länge sen! :-) Undrar om man någonsin lär sig?!?!?

Spis till vänster, numera en väldigt välkommen garderob.
Diskbänk till höger, under fönstret (minns orienteringspunkt).

Återigen, diskbänken fanns under fönstret. Den öppna planlösningen höger
 i bild var tidigare dörrar och väggar
(kolla  renoveraenhundring/ett-hal-har-uppstatt  för att se före-bilder).
OBS! Panoramabild, riktigt så snett är det inte! :-)
Det som är kvar att göra - bygga igen fönstret och byta ut "stegen"
till en riktig trappa som inte innebär livsfara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar