söndag 2 oktober 2016

Takbyte - en väldigt lång process!

Jag tittar på en hel del renoveringsprogram och läser det mesta om renovering och inredning som dimper ner i brevlådan (gratis och prenumerationer) och har flera gånger hört att vid renovering ska man börja uppifrån så att inte ett läckande tak förstör nyrenoverade rum. Fullt logiskt! Det som ofta missas när det handlar om renovering är den lilla saken pengar. Det är inte alla (rätt många skulle jag gissa) som har en kappsäck med pengar att plocka från när huset ska fixas. Därför är man ibland tvungen att göra val baserat på sin ekonomi och inte på vad renoveringsexperterna säger. Vi har renoverat sovrum, badrum, kök, farstu och lite annat även fast taket har varit i rätt dåligt skick. När höststormarna har kommit på besök har det låtit som att hela taket bestått av kastanjetter. Många nätter har jag legat vaken och bara väntat på att få se taket lyfta. Min jordnära make har alltid sovit som en stock, han är inte den som oroar sig i första taget om man säger så :-) Att vi inte har bytt tak tidigare har helt handlat om avsaknaden av den där magiska kappsäcken. Men nu, efter en hel del renoverande på egen hand, har vi lyckats höja värdet på huset så pass mycket att vi kunde få en kappsäck pengar av banken! Äntligen skulle vi få ett snyggt, helt och tyst tak...nu skulle vi "bara" hitta någon som kan göra det.

Hittills har vi gjort allt (utom elen) själva vilket passar ett kontrollfreak som mig perfekt. Det är också mycket mindre belastning på kappsäcken med pengar. Vårt tak består av två sadeltak i vinkel, som ett obalanserat T ungefär, vilket kräver mer kunnande kring takläggning än vi anser att vi har så vi kände att nu är det dags att lägga vårt hus i proffsens händer. Det var dags för offertjakt! En annan sak jag lärt mig av allt tv-tittande och tidningsläsande är att man alltid ska begära in minst tre offerter. I april 2015 fick vi in den första. Det var rätt mycket som kändes fel (jag går mycket på intuition) och som inte fanns med i offerten så vi letade vidare. Samtidigt började vi ordna med ägandet av huset (det stod på maken min) och bygglovet. Om det har stått i någon av alla tidningar jag läst att allt pappersarbete tar en evighet så har jag helt förträngt det! Visst, vi hade oturen att det blev sommar och semestrar men hallåååå! 10 veckors handläggning på bygglovet och tillsist fick vi ändå ringa och jaga och då hade det blivit liggandes under semestern utan att någon tog tag i det när hen kom tillbaka. Ägarändringen skulle registreras och det är tydligen väldigt komplicerat att lägga till ett namn till på lagfarten (kanske ristas in i sten?!?!) för där pratar vi också månader. Själva offertjakten var ett äventyr för sig. En man som kom för att titta på taket förklarade att hans killar var väldigt duktiga och lägger de gamla takplattorna väldigt försiktigt i bilen. Vi har tak av eternit som innehåller asbest! Det är förbjudet för företag att lägga takplattor i bilen - oavsett hur försiktiga dom är! Antagligen förstod han att vi aldrig någonsin kommer anlita honom för det dök aldrig upp någon offert från hans företag. En annan snubbe gav oss en offert där en hel del saker inte var specificerade så vi bad om en tydligare offert. Efter två månader och en påminnelse fick vi, vad vi trodde var en ny offert, men det var bara en exakt kopia av den första offerten. Tre månaders väntan som kunde varit bortkastade men en bra sak kom ur det mötet. Han föreslog att vi låter de gamla takplattorna ligga och efter lite research kom vi fram till att det var en bra idé. Två offerter senare hittade vi tillsist en byggare som kändes bra. Tyvärr hade allt tagit sån tid att rotavdraget hann sänkas men sånt é livet.

I juni kom dom och bytte råspont på de delar av taket som var för skadat av gamla läckage för att det nya taket skulle kunna få fäste. Efter en paus för sommar och semester kom dom tillbaka och nu "njuter" vi av utsikten av byggställningar för vi vet att ett nytt tak (efter ett och ett halvt års planerande) äntligen är på gång! :-D

Det är på gång! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar