söndag 13 juli 2014

Oplanerad renovering funkar uppenbarligen bäst för oss!

Våren kom tidigt i år så istället för att börja renovera farstun som jag påstod i förra inlägget så blev det fokus på våran köksträdgård ett tag. Efter en lång (fast i ärlighetens namn inte speciellt kall) vinter så var det svårt att inte börja gräva i myllan när vårsolen tittade fram. Tänker inte säga mer om det projektet i det här inlägget men lovar att återkomma.

Bjuder på en bild av hur arbetet gick till ;-)
Innan rivning av den
 fasta garderoben (där
den största läckan fanns).
Tillbaka till den stackars farstun! Som jag nämnde i förra inlägget lister-visade-sig-vara-lampligt.html så var det läckage, brist på isolering och allmänt slitage som fick oss att ta tag i den delen av huset. Vi har ett tak med många vinklar, antagligen efter alla om -och tillbyggnader som skett under husets 100-åriga liv. Farstun är en av alla tillbyggnader och taket har väl inte varit helt korrekt byggt för det har läckt in. Tidigare ägare har försökt åtgärda det genom att sätta upp en bit plast med hjälp av häftstift och ja, det kan väl de flesta, oavsett byggkunskap, räkna ut hur effektivt det har stoppat regnvattnet. Fläcken i taket som kantades av någon typ av växtlighet (mögel?!?!) var ett tecken på att det troligtvis pågått ett tag. Därför var vi kanske inte superöverraskade när det var genomruttet trä som blottades när innertaket revs ner. Som om inte hålet i taket var nog så visade det sig att det varit läckage på andra ställen också så golvet var inte i bästa skick och inte väggarna heller... :-/


Hålet växer ju mer vi pillar
bort murket trä...Se där! Hål i yttertaket så nu ser man
den blå himlen!
Ingen gömda skatter
under golvet! :-(
Så det var bara att bryta upp hela golvet, förstärka de gamla reglerna och börja bygga upp igen. Golvet har varit en stor bidragande faktor till kylan så planen var att isolera men nu blev det lite grundligare gjort kan man väl säga. Vi fick i alla fall till en arbetsfördelning som skulle gjort Arga Snickaren superstolt! Jag la blindgolv medan han den jordnära byggde ett nytt tak. Väldigt effektivt och samtidigt socialt när vi jobbade i två plan på samma plats :-) Efter den helgen hade vi nytt tak och färdigt blindgolv - tjoho, det gick framåt. Sen kom en period med mycket riktigt jobb och en del resor i jobbet men på något sätt lyckades min kära sambo trycka ner isolering i golvet och få golvspånskivor på plats - sen tog det stopp!
Sprillans nytt blindgolv!


Färdigt gå-på-golv! :-)


Fråga mig inte varför det stått stilla ett tag - det bara blir så när vi renoverar :-/ Livet ska också hinnas med, kalas, bröllop och andra sociala tillställningar. Jag körde 36 mil och spenderade 4 timmar i bilen för att köpa nya fönster en fredageftermiddag så att vi skulle komma vidare i byggandet...det var två veckor sen och fönstren står i förrådet :-) Men den här helgen gjorde vi ett ryck igen och gjorde det jag gillar bäst - demolering! Ner med väggar och bort med stora, opraktiska fönster! Jag planerar om farstun och ledordet är förvaring! Små, trevliga, välplacerade fönster (istället för stora, dragiga, felplacerade) så att vi kan få rum med alla säsongers ytterkläder på en och samma plats - vilken dröm!


Väggar och fönster intakta.
Luftigt, kanske lite dragigt...?!?!


Med buller och brak rev vi ner väggar och med en hjälpsam granne fick vi ner monsterfönstren. Upp med nya reglar. Räta upp gamla snedbyggda reglar. Allt gick som en lekande dans...sen kom regnet.... Vis av erfarenhet säger jag inte att det är klart om en vecka :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar