måndag 13 maj 2013

Ett hål har uppstått!

En del av charmen med att renovera ett gammalt hus är alla funderingar på varför huset ser ut som det gör. Varför har vårt hus två dörrar sidan om varandra? Båda dörrarna leder ut till den omtalade tillbyggnaden. Den ena dörren hade en dörrklocka och satt så att när man gick ner för trappan så gick man rakt på dörren. En teori är att det en gång varit en separat ingång till den/de personer som bodde på ovanvåningen. Äldre släktingar kanske? Vem vet? Hursomhaver så fanns den dörren kvar, sidan om den dörr man antagligen satte in när man byggde tillbyggnaden. Eftersom vi bygger (och river) i sann 2000-talsanda så var vi givetvis ute efter en öppen planlösning.

Redan i december rev vi väggen längs med trappan, mycket av värmeskäl. Eftersom jag eldar glatt i kaminen så är det väldigt varmt i vardagsrummet, rättså varmt i de andra rummen men värmen hittade inte riktigt till ovanvåningen. Så vi resonerade som så att utan en vägg så skulle det bli lättare för värmen att ta sig upp för trappan - och vi fick rätt! :-)


Borttagen vägg! Till vänster syns
det som kanske varit en ytterdörr.
Första hålet, till vänster skymtas
dörröppningen in till trappan.

Nu har nästa "vägg" försvunnit, egentligen inte så mycket vägg eftersom den bestod av två dörrar men dörrkarmarna satt fast i en vägg så jag väljer att kalla det vägg. Det här hålet har vi bestämt att vi ska ha enda sen vi började prata renovering så det är en underbar känsla när det äntligen finns där att beskåda. Att ta bort en vägg kan ju vara lite riskfyllt så det är väl det som varit en av anledningarna till att vi inte blivit av med den innan. Vårt hus är byggt av lertegel och eftersom det här är en gammal yttervägg så ville vi helst att inte hela väggen och en del av taket skulle följa med ner. Mycket funderingar på hur man växlar av en tegelvägg men tillsist löste vi det genom att låta de gamla dörrkarmarna sitta kvar. På så sätt undviker vi att allt tegel ovanför hålet rasar ner innan vi hinner sätta upp något stöd. Blev ett fint hål och finare kommer det bli när vi klär in det och målar det. Men redan nu är känslan av öppenhet helt överväldigande! :-)

Våra två dörrar. Den vänstra är redan borttagen
 och i bakgrunden ses dörren in till det lilla
men underbara badrummet.
Lite stöttor just in case...


Vårt fina hål! <3

Nästa steg blir att klä in hålet, sätta upp innertak, få golven i höjd och lite annat småpyssel....fixar vi på en vecka! ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar