söndag 24 februari 2013

Konsten att dölja ett fönster!

Först och främst vill jag understryka att vi har jättetrevliga grannar. Men oavsett hur trevliga grannar man än har så är det inte så trevligt med ett spionfönster, dvs ett fönster som ger grannarna inblick i vårt vardagsrum och oss en tv-skärm som visar oss allt som händer i deras liv. Därför har spionfönstrets persienner alltid varit nedrullade, inte så snyggt vare sig från insidan eller utsidan. Eftersom vi hör till de som drabbats av Sveriges fulaste fasad (eternit!) så finns det planer på att byta fasad. Vid ett fasadbyte kommer med största sannolikhet spionfönstret att tas bort men i väntan på tipsvinsten som ska göra det möjligt valde vi en billigare lösning, vi gömde helt enkelt fönstret.

För några veckor sen frågade den jordnäres bror om han möjligtvis kunde få tillbaka sin bokhylla som har varit inneboende här sen han själv flyttade ut. Med en utflyttad bokhyllan väcktes tankarna på en ny, stooor bokhylla som även täckte fönstret. Efter lite surfande på en möbelsajt som alltid har dåliga monteringsanvisningar men annars väldigt flexibla hyllsystem så föll valet på IVAR. Eftersom IVAR finns med olika djup så kunde vi sätta en sektion med grundare hyllplan framför fönstret och djupare sektioner sidan om fönstret och på så sätt uppnå illusionen att det var en hel bokhylla (jag vill iaf tro att vi uppnått den illusionen). Sektionerna står jämnt i framkant men bakom den grundare sektionen finns det plats för fönsterbräda och element, mycket listigt tyckte jag själv. För att göra illusionen komplett sattes ett gammalt lakan (min mormors mors) upp bakom fönstersektionen. Tyvärr hade jag inte mätt så exakt så sektionen på ena sidan om fönstret var för bred men det löste sig iaf.

Även om jag gillar IVAR så är jag inte så förtjust i färglösa saker och IVAR är ju obehandlad så han behövde få lite färg. Jag pushade för cerise eller turkos vilket givetvis inte han-som-älskar-vitt gick med på så vi enades om en brun bets. Vissa gillar vitt mot vitt men jag gillar kontraster och efter vårt lyckade val av golv i köket (mörkbrunt) i kombinationen med vita väggar så kändes det som att varför ändra på ett vinnande koncept (eftersom mina första färgval ströks). Som vanligt var jag en obotlig otimist både i frågan om betsåtgång och tidsåtgång. Det hjälpte inte heller att jag tappade IVAR så att han välte ut halva betsburken (tur att det gamla köket fungerar perfekt som snickeri - och målarverkstad!). Jag och IVAR spenderade fyra dagar tillsammans i betsångorna innan hela hans kropp var täckt men snygg blev han! ;-)

Fönstret är borta från insidan men tyvärr får våra trevliga grannar fortfarande se vårt nedrullade fönster från utsidan....men en dag kanske.... :-)

Vägg utan fönster

Vägg med fönster

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar